Kurz eura klesol, britská libra výrazne posilnila voči euru aj doláru

09.05.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 8. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne oslabil. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes popoludní predávalo po 1,1195 USD, čo je o niečo menej ako ráno. Naopak, výrazne posilnila britská libra, keďže britské parlamentné voľby mali prekvapivo jasný výsledok. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1221 (vo štvrtok: 1,1305) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8912 (0,8846) eura.

S napätím očakávaná správa z amerického trhu práce mala len krátkodobý vplyv na devízový trh. Ekonómovia označili aktuálne údaje za nejednoznačné. Na jednej strane nezamestnanosť v apríli klesla na 5,4 % a tvorba pracovných miest sa výrazne zrýchlila, na strane druhej sa v marci vytvorilo ešte menej pracovných miest, než sa doteraz predpokladalo. Navyše rast miezd bol slabý. To môže podporiť americkú centrálnu banku (Fed), aby počkala so začiatkom zvyšovania úrokových sadzieb.

Britská libra výrazne posilnila voči euru aj doláru. Na prekvapenie expertov a prognostikov konzervatívna strana premiéra Davida Camerona získala väčšinu v parlamente. Analytici si oddýchli, že nedošlo po voľbách k patovej situácii bez jasnej väčšiny.
 

Vyberte región